Mijn buurt, mijn huis, mijn keus

Met de BuurtWarmteWijzer maak je de weg vrij naar duurzame warmte voor iedere bewoner en de hele buurt.

  • Bewoners kiezen warmteoplossingen die passen bij hun eigen situatie én bij de buurt
  • Optimaal gebruik maken van warmtekansen in én met de buurt
  • In 3 duidelijke stappen naar een wijkuitvoeringsplan

In de versnelling

Tussen nu en 2050 moet er flink wat gebeuren. Buurt voor buurt gaan 7 miljoen woningen van het aardgas af. Hoe ver is jouw gemeente? Met de BuurtWarmteWijzer versnel je dit proces.

Voor de gemeente / bewonersinitiatief

Met de BuurtWarmteWijzer werk je in 3 stappen samen met bewoners naar een wijkuitvoeringsplan. Eentje die wél meteen aansluit bij de wensen van de bewoner en bij de kansen in de buurt. Een aanpak waarmee je energiecorporaties en bewonersinitiatieven faciliteert. Dat bespaart tijd, geld én energie!

Het BuurtWarmteWijzer-handboek neemt je stapsgewijs mee door de techniek, participatie en communicatie met de buurt.

Voor de bewoners

Bewoners hebben behoefte aan duidelijkheid en stabiliteit. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Om dit te bereiken, heb je inzicht nodig in ieders persoonlijke situatie. En dat vraagt om contact met iedere bewoner uit de buurt. De BuurtWarmteWijzer-app maakt dit mogelijk.

Als bewoner geef je zelf aan wat je woonsituatie en wensen zijn.

Zelf aan het stuur

Als gemeente of als bewonersinitiatief ben je de regisseur en aanjager van de grote opgave naar duurzame warmte. Met de BuurtWarmteWijzer kunnen bewoners zelf kiezen. Wat past bij hen persoonlijk en wat past bij de buurt?

Voor de gemeente / bewonersinitiatief

De BuurtWarmteWijzer biedt een duidelijke aanpak mét en vóór de buurt. Bewoners worden geactiveerd mee te doen, zodat relevante data wordt verzameld voor haalbare warmteoplossingen voor de hele buurt en het wijkuitvoeringsplan.

Door publieke en persoonlijke data te combineren kom je tot een realistische oplossing voor iedereen.

Voor de bewoners

Bewoners houden zelf de regie en kiezen wat bij hun situatie past. Dat doen ze in de BuurtWarmteWijzer-app. Ook worden bewoners geprikkeld mee te doen aan de online en offline buurtactiviteiten. Daar kunnen ze van gedachten wisselen met hun buren. Dat werkt aanstekelijk.

Met de buurt op zoek naar kansen

Vanuit de voorkeuren van bewoners ontstaat er inzicht in de collectieve kansen. Met de BuurtWarmteWijzer vind je de mogelijkheden en voordelen voor de hele buurt.

Voor de gemeente / bewonersinitiatief

Sommige inzichten heb je al. Wat mis je nog om echt te weten wat de kansen zijn voor de buurt? Met de BuurtWarmteWijzer krijg je een compleet beeld van de mogelijkheden: technisch, financieel en op basis van de wensen van de bewoners. Bijvoorbeeld een warmtenet, collectief inkoopvoordeel of subsidiering voor bewoners.

Met een dashboard heb je realtime inzicht in de gegevens die bewoners delen en keuzes die zij maken.

Voor de bewoners

Welke voordelen levert een buurtoplossing op voor de bewoner? Kosten besparen, niet alles zelf hoeven uit te zoeken, taken verdelen, al aanwezige kennis benutten en synergie. Samen sta je sterker en is het hoe dan ook leuker dan alleen.

De beste warmteoplossing hangt sterk samen met persoonlijke drijfveren van bewoners. De BuurtWarmteWijzer heeft hier oog voor.
Veelgestelde vragen

Het meest geschikte moment is wanneer er een werkgroep kan worden samengesteld. De werkgroep bestaat bij voorkeur minimaal uit een vertegenwoordiging van de gemeente, actieve buurtbewoners en eventueel adviseurs. Wie er het proces leidt, verschilt per buurt. De netbeheerder, woningcorporatie(s), utiliteitsgebouwen en energiecoaches worden gedurende het proces erbij betrokken. Als er in de buurt nog geen buurtbewoners actief zijn, dan kunnen BuurtWarmteWijzer-professionals je helpen om deze op te zetten.

Eén van de belangrijkste redenen om samen met de buurt aan de slag te gaan, is het benutten van collectieve kansen. Dit kan in de vorm van het delen van kennis, het afstemmen van individuele keuzes op de capaciteit van het elektriciteitsnet én de mogelijkheid om gezamenlijk de keuze te maken voor wel/geen warmtenet. De BuurtWarmteWijzer ondersteunt hierin.

Het traject van de BuurtWarmteWijzer duurt circa 6 tot 24 maanden, afhankelijk van de complexiteit van de opgave en de capaciteit en vaardigheden van de werkgroep.

Met de rekenmodellen voor de Transitievisie Warmte wordt de beste oplossing voor een buurt bepaald vanuit maatschappelijk/ nationaal kostenperspectief. Met de BuurtWarmteWijzer ga je met de buurt aan de slag en onderzoek je vanuit het perspectief van de bewoners naar de beste oplossing voor die bewoner en voor de buurt. Het uitgangspunt daarbij is om bewoners te helpen om een goede keuze te maken.

In het geval van een kans op een warmtenet biedt de BuurtWarmteWijzer de mogelijkheid om te bepalen wanneer deze voor de bewoner aantrekkelijker wordt dan zijn alternatieven. De kans wordt dan groot dat bewoners zelf voor zo’n collectieve oplossing te kiezen. En in het geval dat een collectieve oplossing technisch of economisch niet mogelijk is, helpt de BuurtWarmteWijzer de bewoner een keuze te maken uit alle individuele oplossingen en isolatieniveaus. Eveneens kunnen de gevolgen daarvan op het elektriciteitsnet door de BuurtWarmteWijzer inzichtelijk worden gemaakt. Gegevens van het elektriciteitsnet van de netbeheerder zijn daarvoor wel voorwaardelijk.

De kosten voor de BuurtWarmteWijzer voor een buurt bestaan uit een deel vaste kosten voor de modelopbouw (COLONY) & implementatie (waaronder twee instructiesessies ) en de licentiekosten voor het gebruik van de BuurtWarmteWijzer per jaar. De hoogte van de kosten is gekoppeld aan het aantal woningen in de buurt. Zodra het COLONY-model is opgebouwd kun je starten met de BuurtWarmteWijzer. Voor de licentie bestaat de mogelijkheid deze aan te vullen met extra functionaliteiten en begeleiding. Ben je van plan om meer dan 1 buurt met de BuurtWarmteWijzer te doorlopen, vraag dan naar het gemeentepakket. Wil je weten wat de kosten zijn voor een specifieke buurt, dan kunnen we snel daarvoor een indicatie geven.

De BuurtWarmteWijzer voldoet aan de privacy wetgeving van de overheid (AVG). Omdat we veel waarde hechten aan privacy, verzamelt de BuurtWarmteWijzer alleen data die essentieel is voor de doelstelling van de BuurtWarmteWijzer: samen met de buurt op een democratische manier tot een warmteplan komen, passend voor ieder huishouden en voor de buurt als geheel. Bij gebruik van de BuurtWarmteWijzer-app wordt er verwezen naar onze privacyverklaring. Bewoners dienen daar akkoord op geven alvorens ze data invullen in de app.

Draagvlak onder de bewoners voor een warmtenet is essentieel voor het succes ervan. Verschillende factoren zijn van belang voor het verkrijgen van draagvlak voor warmtenetten onder bewoners. In de planvorming naar een warmtenet moeten bewoners vertrouwen krijgen in de betrokken partijen. Ook willen ze invloed kunnen uitoefenen op de uitkomst van het proces. Andere belangrijke factoren die draagvlak vergroten zijn kennis bij de bewoners om de keuze voor een warmtenet te kunnen maken, aansluiting kunnen vinden bij persoonlijke waardes en (uiteraard) inzicht in het financiële plaatje. De BuurtWarmteWijzer heeft deze factoren verwerkt in zijn aanpak. De bewoner krijgt de keuzevrijheid om al of niet te kiezen voor een warmtenet. Bij deze keuze is duidelijk hoe het warmtenet zich verhoudt t.o.v. alle alternatieven voor duurzame warmte. Het COLONY-model biedt mogelijkheden om voor allerlei verschillende typen warmtenetten uit te rekenen of een warmtenet een financieel kansrijke optie is voor bewoners.

In een fictief chat-gesprek met een lid van de werkgroep wordt de bewoner door drie vragenrondes geleid. Na elke ronde krijgt de bewoner inzichten over de woning en het eigen energiegebruik én krijgt de bewoner een medaille, van brons naar zilver en naar goud. Tijdens de vragenrondes worden om drie verschillende soorten gegevens gevraagd:

  1. over de woning zelf: hoeverre is de woning geïsoleerd en hoe wordt het geventileerd?
  2. over het energieverbruik: wat is je energieverbruik en hoe gebruik je de woning.
  3. over wat het huishouden belangrijke aspecten vindt van de warmtetransitie

De BuurtWarmteWijzer is erop gericht om tot een gedragen warmteplan met én voor de buurt te komen. De volgende resultaten zijn te verwachten na een traject met de BuurtWarmteWijzer:

  • Alle buurtbewoners hebben de mogelijkheid gekregen om mee te bouwen aan het warmteplan.
  • Het plan is afgestemd met de netbeheerder, woningcorporatie en met de utiliteitsbouw.
  • Elk huishouden is zich bewust van de eigen situatie, heeft zich georiënteerd op passende warmte-oplossingen en heeft eigen voorkeuren aangegeven.
  • Collectieve kansen zijn verkend op draagvlak en financiële & technische haalbaarheid. Voor de buurt of/en in kleinere gemeenschappen.
  • Met de buurt is een democratische keuze voor de toekomstige energie-infrastructuur gemaakt.

Een WUP is opgesteld en het resultaat kan naar de gemeenteraad en teruggekoppeld worden naar de buurtbewoners.

Van ingewikkeld naar duidelijk

  • Direct met de buurt aan de slag op basis van overzichtelijke stappen
  • Snel inzicht in de huidige en toekomstige situatie van de buurt zonder kostbare onderzoeken
  • Bewoners kiezen zelf de warmteoplossing die bij hen past
  • Privacy gegarandeerd
  • Betrouwbaar dankzij combinatie van open en persoonlijke data
  • Duidelijke aanpak voor energiecorporaties en bewonersinitiatieven