Mijn buurt, mijn huis, mijn keus

Met de BuurtWarmteWijzer maak je de weg vrij naar duurzame warmte voor iedere bewoner en de hele buurt.

  • Concreet warmteadvies voor ieder huishouden op basis van persoonlijke wensen van de bewoners
  • Optimaal gebruik maken van warmtekansen in én met de buurt
  • In 3 duidelijke stappen naar een wijkuitvoeringsplan

In de versnelling

Tussen nu en 2050 moet er flink wat gebeuren. Buurt voor buurt gaan 7 miljoen woningen van het aardgas af. Hoe ver is jouw gemeente? Met de BuurtWarmteWijzer versnel je dit proces.

Voor de gemeente

Met de BuurtWarmteWijzer werk je in 3 stappen samen met bewoners naar een wijkuitvoeringsplan. Eentje die wél meteen aansluit bij de wensen van de bewoner en bij de kansen in de buurt. Een aanpak waarmee je energiecorporaties en bewonersinitiatieven faciliteert. Dat bespaart tijd, geld én energie!

Het BuurtWarmteWijzer-handboek neemt je stapsgewijs mee door de techniek, participatie en communicatie met de buurt.

Voor de bewoners

Bewoners hebben behoefte aan duidelijkheid en stabiliteit. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. En het liefst snel, want de huidige gasprijzen rijzen de pan uit. Om dit te bereiken, heb je inzicht nodig in ieders persoonlijke situatie. En dat vraagt om contact met iedere bewoner uit de buurt. De BuurtWarmteWijzer-app maakt dit mogelijk.

Als bewoner geef je zelf aan wat je woonsituatie en wensen zijn.

Zelf aan het stuur

Als gemeente ben je de regisseur en aanjager van de grote opgave naar duurzame warmte. Met de BuurtWarmteWijzer kunnen bewoners zelf kiezen. Wat past bij hen persoonlijk en wat past bij de buurt?

Voor de gemeente

De BuurtWarmteWijzer biedt een duidelijke aanpak mét en vóór de buurt. Bewoners worden geactiveerd mee te doen, zodat relevante data wordt verzameld voor haalbare warmteoplossingen voor de hele buurt en het wijkuitvoeringsplan.

Door publieke en persoonlijke data te combineren kom je tot een realistische oplossing voor iedereen.

Voor de bewoners

Bewoners houden zelf de regie en kiezen wat bij hun situatie past. Dat doen ze in de BuurtWarmteWijzer-app. Ook worden bewoners geprikkeld mee te doen aan de online en offline buurtactiviteiten. Daar kunnen ze van gedachten wisselen met hun buren. Dat werkt aanstekelijk.

We zijn erg geneigd om naar anderen te kijken. De sociale norm speelt daarom in de aanpak een belangrijke rol.

Met de buurt op zoek naar kansen

Vanuit de voorkeuren van bewoners ontstaat er inzicht in de collectieve kansen. Met de BuurtWarmteWijzer vind je de mogelijkheden en voordelen voor de hele buurt.

Voor de gemeente

Sommige inzichten heb je al. Wat mis je nog om echt te weten wat de kansen zijn voor de buurt? Met de BuurtWarmteWijzer krijg je een compleet beeld van de mogelijkheden: technisch, financieel en op basis van de wensen van de bewoners. Bijvoorbeeld een warmtenet, collectief inkoopvoordeel of subsidiering voor bewoners.

Met een dashboard heb je realtime inzicht in de gegevens die bewoners delen en keuzes die zij maken.

Voor de bewoners

Welke voordelen levert een buurtoplossing op voor de bewoner? Kosten besparen, niet alles zelf hoeven uit te zoeken, taken verdelen, al aanwezige kennis benutten en synergie. Samen sta je sterker en is het hoe dan ook leuker dan alleen.

De beste warmteoplossing hangt sterk samen met persoonlijke drijfveren van bewoners. De BuurtWarmteWijzer heeft hier oog voor.

Van ingewikkeld naar duidelijk

  • Direct met de buurt aan de slag op basis van overzichtelijke stappen
  • Snel inzicht in de huidige en toekomstige situatie van de buurt zonder kostbare onderzoeken
  • Bewoners kiezen zelf de warmteoplossing die bij hen past
  • Privacy gegarandeerd
  • Betrouwbaar dankzij combinatie van open en persoonlijke data
  • Duidelijke aanpak voor energiecorporaties en bewonersinitiatieven