Professionals

Heb je extra kennis of capaciteit nodig in je werkgroep? Onze BuurtWarmteWijzer-professionals staan klaar om je te ondersteunen. BuurtWarmteWijzer-professionals zijn ervaren adviseurs die de BuurtWarmteWijzer-trajecten ondersteunen. Ze zijn gespecialiseerd in verschillende gebieden, waaronder procesbegeleiding, projectmanagement, technische en economische expertise, en participatie en communicatie. Neem contact op met het BuurtWarmteWijzer-team voor verdere afstemming of benader de professionals direct om te ontdekken hoe zij je kunnen ondersteunen bij een BuurtWarmteWijzer-traject.

Henk  Looijen
Henk Looijen
Waterprof
Procesbegeleider Projectmananger Technisch/economisch expert
Sarolta van Beek
Sarolta van Beek
Vonc Communicatie
Participatie/communicatie expert
Baktash Ibrahimi
Baktash Ibrahimi
iVenture energie en duurzaamheid
Procesbegeleider Projectmananger
Jacoline Kool
Jacoline Kool
Windkracht 5
Procesbegeleider Projectmananger
Lieke Noij
Lieke Noij
Noij Expertise
Procesbegeleider Projectmananger
Kelly  Koculak
Kelly Koculak
Windkracht 5
Procesbegeleider Projectmananger Participatie/communicatie expert
Veelgestelde vragen

Het is erg handig om in de werkgroep basiskennis over de warmtetransitie en communicatie beschikbaar te hebben. Omdat we graag willen dat er goed en efficiënt met de BuurtWarmteWijzer wordt gewerkt, is een introductiesessie techniek-economie en een introductiesessie participatie-communicatie aan het begin van het traject gegevens door het team van de BuurtWarmteWijzer inbegrepen. Indien gewenst kan er extra hulp worden ingevlogen vanuit onze BuurtWarmteWijzer-professionals groep. Dit zijn (externe) adviseurs en freelancers met kennis en kunde rondom het BuurtWarmteWijzer proces en de warmtetransitie. Deze professionals kunnen de gemeente ondersteunen in projectmanagement, de werkgroep in de buurt begeleiden, aanvullende technische expertise bieden of ondersteunen bij communicatie en participatie in de buurt.

Het team van de BuurtWarmteWijzer schrijft zelf niet op uitvragen. Dit omdat de BuurtWarmteWijzer voorziet in tooling en niet in adviestrajecten. Het komt wel voor dat BWW-professionals inschrijven op uitvragen waarbij aangegeven wordt dat de BuurtWarmteWijzer zal worden gebruikt. Voor meer informatie over toepassing van de BuurtWarmteWijzer kunt u ons informatieboekje doorlezen en onze webinar bekijken. Neem bij specifieke vragen hierover gerust contact met ons op.

Een werkgroep kan behoefte hebben aan extra ondersteuning op projectmanagement, procesbegeleiding, participatie-communicatie of techniek. De tooling van de BuurtWarmteWijzer is zeer geschikt om ook door adviesbureaus te gebruiken. Het inzetten van de BuurtWarmteWijzer leidt tot een verkorting van het planproces en daarmee kan naar de opdrachtgever een interessanter aanbod worden gedaan. Tevens kan COLONY worden beschouwd als een levende rapportage die snel kan inspelen op veranderingen in de situatie. Hierdoor blijft betrokkenheid van adviseurs gewenst. Als adviseurs nog onvoldoende bekend zijn met de BuurtWarmteWijzer kan het team van de BuurtWarmteWijzer op aanvraag daarvoor trainingen verzorgen. Na afronding van de training kan een adviseur dan benoemd worden tot een BuurtWarmteWijzer professional mits deze beschikt over voldoende kennis, ervaring en vaardigheden. Neem met contact met ons op voor verdere afstemming of meer informatie.

De BuurtWarmteWijzer wordt jaarlijks uitgebreid met nieuwe functionaliteiten en wordt jaarlijks bijgewerkt met beschikbare open data en kengetallen. Prijsontwikkelingen op het gebied van energie, bouw- en installatie, CO2-emissiekentallen, belastingen, subsidies etc. worden hierin meegenomen. Inschattingen worden verbeterd door patronen te vinden in de geanonimiseerde data van bewoners uit alle BuurtWarmteWijzer-trajecten. Daarnaast wordt het BuurtWarmteWijzer handboek verrijkt met lessen uit alle BuurtWarmteWijzer trajecten. Zo maken we het mogelijk dat alle BuurtWarmteWijzer gebruikers direct elkaars lessen in de praktijk kunnen toepassen.

De BuurtWarmteWijzer noemen we bewust een aanpak. Daar hoort tooling bij, maar ook een communicatieplan dat is afgestemd op de bewoners van de buurt. Het verdient aanbeveling de bewoners eerst warm te maken voor het thema aardgasvrij (of nog beter: duurzaam verwarmen) en daarna vragen mee te doen via de BWW-app. De communicatie hierover dient aan te sluiten op de belevingswereld van de bewoners, dus het is goed om je eerst te oriënteren wat er onder de bewoners leeft. Het handboek biedt diverse tips en materiaal. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inpassing op de website van de gemeente of bewonersinitiatief, raamposters, timing van bewonersavonden, met de bakfiets de buurt in en persoonlijke gesprekken voeren, etc.

Bij het samenstellen van het buurtmodel in COLONY worden verschillende openbare databases geraadpleegd zoals die van CBS, Kadaster, TU Delft, RVO, PBL etc.. Een deel wordt gecorrigeerd naar locatie (o.b.v. bijvoorbeeld weergegevens).Verder houden we voorspellingen aan van bijvoorbeeld KEV voor de energieprijzen. Andere kengetallen halen we uit (wetenschappelijke) onderzoeken bijvoorbeeld van TU Delft, TNO, CE Delft en Milieu Centraal. Onzekerheden zitten in inschattingen van de woning (isolatieniveau), gedrag en toekomstige ontwikkelingen in bijvoorbeeld bouw- en energieprijzen. Bewoners kunnen de woning data verbeteren en aanvullen. En met de warmteverkenningen in COLONY kan je toetsen wat voor effect veranderingen in de toekomst kunnen hebben.

Een bijzondere berekening in het COLONY-model is die voor de bepaling van de kansrijkheid van een warmtenet. Het COLONY-model voorziet hierin met een speciale warmteverkenning voor de vraagzijde van het warmtenet. Daarmee kan je voor allerlei verschillende typen warmtenetten uitzoeken wanneer een warmtenet financieel gezien een concurrerende optie is voor de bewoners én het warmtenet de meeste omzet genereert.

Door onze samenwerking met IQgeo en ThePeopleGroup kan deze data gekoppeld worden aan ontwerpsoftware voor warmtenetten (respectievelijk COMSOF en GSD Heat). Deze software kan daarmee een leidingnet ontwerpen en kosten ervan berekenen. Zo komen vraag en aanbod bij elkaar en kan beoordeeld worden (ook zonder warmteleverancier) of een beoogd warmtenet kansrijk is of niet.

De BuurtWarmteWijzer is erop gericht om tot een gedragen warmteplan met én voor de buurt te komen. De volgende resultaten zijn te verwachten na een traject met de BuurtWarmteWijzer:

  • Alle buurtbewoners hebben de mogelijkheid gekregen om mee te bouwen aan het warmteplan.
  • Het plan is afgestemd met de netbeheerder, woningcorporatie en met de utiliteitsbouw.
  • Elk huishouden is zich bewust van de eigen situatie, heeft zich georiënteerd op passende warmte-oplossingen en heeft eigen voorkeuren aangegeven.
  • Collectieve kansen zijn verkend op draagvlak en financiële & technische haalbaarheid. Voor de buurt of/en in kleinere gemeenschappen.
  • Met de buurt is een democratische keuze voor de toekomstige energie-infrastructuur gemaakt.

Een WUP is opgesteld en het resultaat kan naar de gemeenteraad en teruggekoppeld worden naar de buurtbewoners.